Monday, September 26

College Life; KMNS life.




((7 Jun 2016; registration day))

All the way from Saujana Utama, Sungai Buloh, Selangor, datang sini nak further study. Asasi Tesl tak dapat matrik pun ok whatttt. Eh no lah, matriks is sure the best! Well, yelah kalau masuk UiTM Dengkil sekali pun belum tentu boleh survive hahahahaha. So yeah, KMNS is the best!

((8 Jun 2016-9 Jun 2016; Assimilation Week))

Image result for #kmns1617 instagram 
Random post from #kmns1617 (its not that to being menggedik tapi tak jumpa gmbr org lain dkt google time assimilasi so yeah, sorry. (our hashtag during assimilation)

((12 Jun 2016))

CLASS BEGIN!!! So this is the starting point of our life as a college student

May the day ahead be blessful and amazing as always~

Tuesday, December 30

Hesteg Pain Hesteg Braces

Bismillah. Hari Jumaat lepas, aku ada gi attend appointment kat klinik gigi. Ehm motif mmg jelas nk cabut gigi lah kan. Perasaan cem nak promote klinik tu ada tapi maleh. Sorry lah ek #sorrynotsorrylol. Ok so, ceni, maleh ah nk cite benda yg sebenarnya en straight tu the point jelah. Aku cabut gigi haritu, kata dentist tu gigi aku tu gigi kekal. Nasib lah ye gigi kekal hurrrmmzzzz. Ok thts a lol. Mumula aku kesah gak sbb hellooo nanti aku jd rongak nak takmo lahh. But then, our intention dtg appointment cabut gigi tu actually nk survey pasal braces.

[ok cop cop. braces yg aku nk pakai takde lah segini teruknya. hiasan je ni]

Masa cabut gigi tu en serious like a boss aku duduk atas kerusi patient tu hahaha sbb tak rasa sakit lgsung masa cabut tu. Heheh mestilah tak sakit sbb die dh bagi bius! [lawak ni lawak, gelak lah sikitttt] Masatu pergi sekali dgn maklang aku sekali, so lepas settle cabut gigi pe sume dia tak habis cakap;

"Tak lama lagi sakit lah tu, denyut denyut."

"Skit lagi hilang lah tu bius dia, pastu rasa sakit"

Aku macam, wtf bukan nk bagi supportlah eyyy. Tapi sbb makcik so sabar jelah kan hahaha. Umi tanya doc tu psl braces. So dorg pun bagi response and cite lah procedure sume. Pasal scaling, xray, cabut gigi, acuan braces and etc. Serious ah masatu aku excited macam sial sangat sbb yelah nak pakai braces. Hm engko engko yg gigi lawa boleh pegi mampus lah kalau idop nak kutuk org org yg tak perfect macam engkorg eh, Sorry fr the harsh words, tapi benda dah lumrah au. Back to our topic, aku pun taktahu ah confirm ke tak lagi nak pakai braces. Nak ikutkan aku nk pakai braces sblm masuk sklh au, tapi cem sempat dah. So, takde rezeki lah kan. Hm, ni nak cite sebenarnya, sebenarnya few hours later lepas cabut gigi tu en, mmg betul apa yg maklang aku cakap tu. Dia punya sakit mmg level kaw kaw punya ah aku cakap.


FYI. Harini dah masuk hari keempat and aku still rasa lagi sakit dia. Well, dah reduce lah tapinya dia punya sakit tu. Gusi je sakit. Serious setiap kali denyut denyut, aku selalu terfikir, pehhh ceni ke sakit dia nak pakai braces? Nanti nk cabut gigi lain pun sakit ke eh? Well, i harap sgt tak au sbb gigi yg aku baru lepas cabut ni dia punya akar panjang nk mampus sbb tu sakit. So yang lain akar dia pendek sikit so harap harap lah kurang skit sakit dia. Hehehehe. Kadang tu terasa bertuah gak ah, bertuah tak tentu pasal sbb macam yelah untung ah gigi paling sakit nk cabut aku dh settle, so lain lain tu kira lamsam ah hahahahah. Nmpk tak betapa bengongnya. Ok aku nak tido. Chaw.


Wednesday, November 26

Do We Really Live Once?

So, recently. Ada orang meninggal. Shes my opah's neighbor. Which i mean she WAS opah's neighbour. Frankly speaking, it was my very first time tgk orang siapkan jenazah. Not including mandikan jenazah apa sume. Cuma tengok diorg balut jenazah, solatkan jenazah, usung jenazah tu and so on. So, bila tengok benda benda mcm ni memang menaikkan keinsafan right? And yes me too.

I dont even know why but there are things tht kept on crossing my mind masatu;

'ya Allah, kalau aku pergi dulu, kau kuatkan orang orang yg dtg tgk jenazah aku ya Allah.'

'ya Allah, nanti turn opah dengan atuk pula. tapi, macam mana aku yg pergi dulu?'

'kuatkan hati nanti ya Allah, bila opah dengan atuk pergi. janganlah engkau benarkan setitis air mata aku pun mengalir nanti ya Allah.'

'ya Allah, kau jangan ambil dorang dulu ya Allah....'


Aku tahu aku salah dan berdosa sebab yelah dorang sume bukannya hak milik kekal aku. Pastu aku tak kasi Allah ambik dorang dulu like i know its sorta selfish right. Yet then, aku betulkan balik minda aku yg tahpape ni. hm. Aku tgk family jenazah tu sume renjis air bunga mawar dekat jenazah opah tu, cium jenazah one by one. Dalam hati aku masatu, '..ya Allah, aku tak rasa aku mampu cium jenazah tu kalau tu jenazah opah ya Allah..' Aku rasa kejam sebab cakap macamtu. Hm, 

Benda benda tengok jenazah ni mmg membangkitkan keinsafan tau. But. If only u dont even have this regret thingy, u better fix things up. Jangan biarkan hati tu keras, ok? Uhibbukum fillah.

Monday, November 24

Friendship Till Jannah.

Mula mula. Aku decide nak cite daripada a kecik sampai z besar tapi, fed up pulak rasa. SMKAKS ni ada nama glamer, mcm biasalah. KUSISS namanya. Kuala Selangor Islamic Secondary School. Hari rabu aku check-in, masuk kelas sc tech. Minggu depannya pindah scstream. Tak tahan? Ceyyy poyo je en. Tak ah, sbb aku nk bio tu. Tak nak LK like srsly. Mana taknya, aku garis biasa biasa pun senget benget nak mampus, pastu nak suruh lukis ala ala architect gittew? HELLA NO. So malam ahad tu storage transferred. Lalu depan satu kelas ni, tetiba dgr "ehhh tgk tu, freshie nak pindah kelas lahhh!" menyirap noharom lah darah aku ni wey. Sekati panggil aku freshie mcm dia bagus sgt masatu. Ugh. Ok dah malas nk bukak cite bengkek skrg. Masuk kelas hidayah beb. Dgr cite kelaas tu mmg gempak ah. Dak dak dia kepala otak sume A-Class. Aku pulak yg cuak to the core.


Satu satunya manusia yg aku kenal dlm kelas tu cuma, Syahirah Fauzi. Atau nama glamer dia kat sana, syerry. And aku lg suka sebut nama dia, "Syerry Merry" hahaha. ok tak lawak. I relied on her so much tau sebenarnya. Sampaikan aku sakit pun, nak gi klinik aku ajak dia. Oh lupa nak story part yg tu.


So, ada satu ketika ni aku sakit. Not rlly sure either demam or gastric that moment. Ni second week. Pastu aku sorg je tak mandi lg pagi tu, aku pegi dorm syerry ajak dia gi klinik. tapi hopeless gila namati. I ended up going to clinic all by myself. I repeat, ALL BY MYSELF. Hm lantak lah situ. Ok so, aku sbnarnya kamcing dgn sorg minah ni, nama dia raja. Mmg dah kawtim sampai skrg. Raja nada syafiqah. Aku sayang dia mcm mana aku sayang kawan kawan aku yg lain, bffs aku, sume. Dia ni special sikit sbb kitorg mmg masuk ah between each other tu kan. Ha apa org kata, soulmate.
Dalam kelas hidayah. [hidayah tu nama kelas aku weh] Aku duduk sebelah Ainsab.

Mula-mula, katanya dorg plan nk duduk dgn geng dorg. Sbb sblh ainsab kosong masatu. Aku bersalah gila wey, tapi rupanya takde mende pun hahahaha. Geram gak sbb sampai skrg dorg ungkit pastu gelakkan aku, kuasam. Mula-mula, aku start rapat dengan satu geng ni. Geng ainsab lah. Hari demi hari, kitorg dah kamcing. Walaupun ambik masa [yang lama jugak sebenarnya] tapi ala biasalah kannn. Sampai skrg, lepas beberapa pergaduhan, kemesraan antara kitorg, the bond getting stronger and stronger. We support each other, and be there whenever each of us need us. Insyaallah in the future too.

Penat cite benda yg lepas. Kita tak boleh hidop bersandarkan kenangan. Itu dia. So, hm aku harap utk tahun depan dan seterusnya, kitorg boleh ngam sengam ngamnya. Aku harap aku dpt sabar dgn dorg dan dorg pun dapat sentiasa sabar dgn aku sbb aku tahu susah tau sebenarnya nak bersabar dgn aku. Ainsab, una, wani, one for all, all for one. Okay dearies?



P/s: Walaupun nmpk aku punye cerite mcm baru je lepas, tapi sebenarnya sekadar recalling je tau. Skrg sume dah baik baik, dah happy go lucky masing masing dah boleh menganjing sesama sendiri dah cey hahaha. ok chiao.